HELIUM'21

Menų spaustuvė 15 metų organizavo festivalį – „Naujojo cirko savaitgalis“. Per tiek metų festivalis spėjo „išaugti“ savo pavadinimą, kasmet plėtėsi ne tik festivalio programa, bet ir augo dėmesys Lietuvos šiuolaikinio cirko vystymuisi. Šiais metais festivalis keičia savo pavadinimą ir nuo šiol bus sutinkamas – tarptautinio šiuolaikinio cirko - HELIUM vardu!

Visa festivalio programa: TIK su galimybiu pasu!

HELIUM UŽSIENIO PROGRAMA: 

HELIUM | IT SHOULDN'T HAVE LEGS | Fauna Circus (SWE/UK) 

Meta, makro ir mikro vaizdinių pasaulyje, kažkur tarp prasimanymo ir realybės, atsiskleidžia kolektyvinė biografija. Siurrealizmas, kuris kvėpuoja, šokinėja ir klesti neįmanomose aplinkybėse, tačiau, nepaisant jo abstraktumo, šis pasaulis labai panašus į mūsiškį. Natūralaus gyvenimo ir technologinės pažangos dichotomija, kelionė per neišvengiamai besikeičiančią veikėjų psichiką, bėgant gyvenimui, susijungimas ir atsijungimas nuo gamtos bei vienas kito.

Rugsėjo 7 ir 8 d., 19:00

Vieta: Juodoji salė, Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 1 val. 

Bilietai: https://bit.ly/FAUNATickets


HELIUM | HOLY | Emil Dahl (SWE) 

Šiame vizualiai minimalistiniame pasirodyme pasitelkiama pusiausvyra, kuria siekiama čia ir dabar sukurti trapias skulptūras. Hipnotizuojančią atmosferą sukuria novatoriška technika ir išskirtiniai vaizdiniai. Pasirodyme regimos modernios žongliravimo technikos, lydimos švaraus skandinaviško dizaino, padės iškelti žongliravimą į tą patį lygį, kuriame aptinkamos ir kitos meno formos.

Rugsėjo 8 d., trečiadienį, 18:00

Vieta: Studija II, Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 45 min.

Amžius: nuo 13 metų

Bilietai: https://bit.ly/HOLYTickets


HELIUM | O‘DD | Race Horse Company (FI)

Mokslinės fantastikos įkvėpta, kinematografiška ultrafizinio cirko kelionė. Futuristinis sapnas, kuris įtrauks jus į kitą dimensiją. „O’DD“ – tai daugiadisciplinis nuotykis, žmonijos istorija gravitacijos pilve. Atlikėjai žaidžia su fizikos dėsniais tol, kol šie sulinksta ir sulūžta. Nežinomos grėsmės susiduria su akrobatika už vaizduotės ribų. „O’DD“ – tai nauja šiuolaikinio cirko kryptis ir drąsus tokių pasirodymų kaip „Petit Mal“ ir „Super Sunday“ tęsinys.

Rugsėjo 10 ir 11 d., 19:00

Vieta: Juodoji salė, Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 1 val.

Amžius: nuo 18 metų

Bilietai: https://bit.ly/ODDTickets


HELIUM MONSTRO | Collectif sous le manteau (FR) 

Jis gyvena kiekviename iš mūsų. Su juo susiduriame kiekvienas asmeniškai. Ir tie, kurie mus supa, taip pat turės su juo susipažinti. Be to, kurdamas savo tapatybę, kolektyvas išvystys savo asmeninį monstrą, kovojantį prieš individualų. Grupinė dinamika.

Finansinę paramą pasirodymo sukūrimui suteikė "Vivant en Bretagne".

Rugsėjo 14 ir 15 d., 18:30

Vieta: Menų spaustuvės kiemas (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 1 val.

Amžius: nuo 8 metų

Bilietai: https://bit.ly/MonstroTickets


HELIUM WAKE UP Corentin Diana & Leonardo Ferreira (FR / PT) 

Du vyrai pasirodo nesibaigiančiame kelyje, jų takas yra tiesus ir nenutrūkstantis, tačiau abiejų laikinumas išsiskiria. Vienas iš jų atsiribojęs pamišime, sustingęs savo erdvės laike. Apdulkėjusi keistenybė, kuri verčia mus keliauti po praeitį. Atlikėjų bendravimas yra dramatiškas, vystosi gestų ir akrobatikos pagalba.

Rugsėjo 14 d., antradienis, 20:00

Vieta: Studija II, Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 30 min. 

Bilietai: https://bit.ly/HeliumWakeUpTickets


HELIUM BALTIJOS ŠALIŲ PROGRAMA: 

HELIUM | THREE SISTERS | Big Wolf Company (EE) 

Kokio stiprumo kojos turi būti, norint sulaužyti rąstą? Ko reikia gimdymui lauko viduryje? O ką daryti, jei aplinkui nematyti vyrų ir visa ateitis, kurią regi moteris, tėra darbas, darbas ir dar daugiau darbo, o draugiją palaiko pavydžios, piktos, tačiau be galo mylinčios seserys... Liaudies dainų ir istorijos „Trys seserys“ įkvėptas spektaklis vaizduoja didžias Šiaurės šalių moteris – jų švelnumą, stiprybę, įsitikinimus ir baimes.

Rugsėjo 9 d., ketvirtadienis, 19:00

Vieta: Menų spaustuvės kiemas (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 45 min.

Amžius: nuo 5 metų

Nemokamas! Reikalinga registracija: https://bit.ly/THREESISTERSregistracija


HELIUM | ONE HUNDRED AND SEVEN WAYS TO DEAL WITH PRESSURE | Kanta Company (LT/FI/US) 

Spaudimas, kad gyvas pasirodymas nebūtų prastesnis, nei jo pristatymas internete. Spaudimas nuolat treniruotis, kad išlaikytum gerą fizinę formą. Spaudimas, kad žiūrovai pamatytų geriausią spektaklio versiją. Apie tokį ir panašų spaudimą šis cirko spektaklis. Psichologinis spaudimas stipriai siejamas su stresu, tačiau cirko artistams įdomi ne tik prischologinė jo pusė, bet ir fizinė.

Rugsėjo 11 d., šeštadienį, 17 val.

Vieta: Studija II, Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 30 min.

Work in progress 

Nemokamas! Reikalinga registracija: https://bit.ly/PRESSUREregistracija


HELIUM | HIPPOPOTAMUS | Cirkus Sabok (EE) 

Spektaklio metu du veikėjai veda žiūrovus į emocinę, akrobatiniais elementais papildytą kelionę, kurios metu jie siekia atsikratyti nereikalingo bagažo. Nors galima pastebėti progresą, tačiau kaip gyventi, kai tuo pačiu metu blogiausios mūsų versijos nori prisijungti prie šio bendro vakarėlio?

Kartais kai kuriuos dalykus yra taip lengva paslėpti kaip begemotą kambaryje.

Rugsėjo 12 d., sekmadienį 13 val.

Vieta: Juodoji salė, Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 25 min.

Work in progress 

Nemokamas! Reikalinga registracija: https://bit.ly/HIPPOPOTAMUSregistracija


HELIUM | UP TO THIS POINT | Taigi cirkas (LT/LV)

Šiame kūrybiniame darbe autoriai nagrinėja sąlyčio taškus tarp trijų cirko artistų kūrybinių praktikų: visi jie ieškojo savo artistinio kelio neįprastose sąlygose. Ką jaučia ir kaip keičiasi jų kūnai? Kokią įtaką kūno pasikeitimai daro psichikai ir atvirkščiai, kaip mintys atsispindi kūnuose? Kas įvyksta, kai trys kūrėjai, pripratę eiti savo unikaliais keliais kartu su savo ištikimu rekvizitu, susitinka vienoje kūrybinėje erdvėje? Medžiagos, esančios aplink mus, kuria erdves, linijas, metaforas, atrodo, gyvena savo gyvenimą ir turi savo valią, nebūtinai paklūsta mums.

Rugsėjo 12 d., sekmadienį 18 val.

Vieta: Juodoji salė, Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 40 min.

Work in progress

Nemokamas! Reikalinga registracija: https://bit.ly/UPTOTHISPOINTregistracija


HELIUM EDUKACINĖ PROGRAMA: 

HELIUM | Žongliravimo pamoka | Cirko sapiens 

13-16 metų vaikams žongliravimo užsėmimus ves Lietuvos šiuolaikinio cirko centro „Cirko Sapiens“ mokytojai, kurie teigia, kad cirko gali mokytis visi! „Mokantis cirko prisijaukiname kūną, tampame labiau pasitikintys savo galimybėmis, lankstesni ir atviresni. Mokytis gali visi, visai nesvarbu ar turi fizinį pasirengimą ar tai bus tik pirmieji bandymai“ ,- teigia žongliravimo mokytojai.

Žongliravimo dirbtuvių metu kartu mokysimės žongliruoti kamuoliukais, kėgliais bei žiedais. Susipažinsim kaip cirko menininkai treniruojasi ir išbandysim cirko žaidimus, kuriuos profesionalai naudoja savo treniruotėse. Čia itin svarbu koordinacija ir susikaupimas. Mėtysim, gaudysim, pasuosim ir visaip kaip žongliruosim.

Žongliravimo dirbtuvės skirtos 13-16 metų vaikams.

Rugsėjo 12 d., sekmadienį 14 val., 

Vieta: Studija III (Šiltadaržio g. 6, Vilnius)

Nemokamas! Reikalinga registracija: https://bit.ly/0912ŽongliravimoPamoka


HELIUM | Akrobatikos pamoka | Cirko Sapiens

Akrobatikos užsėmimus ves Lietuvos šiuolaikinio cirko centro „Cirko Sapiens“ mokytojai. Kai kalbame apie akrobatiką įsivaizduojame stovėjimą ant rankų, didžiulius šuolius, stiprų fizinį pasiruošimą, kuris atrodo sunkiai pasiekiamas. Tačiau daugelį šių įgūdžių išmokti nėra taip sunku – tereikia suprasti nuo ko pradėti mokymosi procesą. Puiki pradžia gali būti mokėjimas tinkamai atsistoti, nukristi minkštai, arba būdai kaip išvengti kritimo. Tai padeda atsikratyti baimių ir motyvuoti tolimesniam tobulėjimui.

Akrobatikos dirbtuvės skirtos 9-12 metų vaikams.

Rugsėjo 12 d., sekmadienį 16 val.

Vieta: Studija III (Šiltadaržio g. 6, Vilnius)

Nemokamas! Reikalinga registracija: https://bit.ly/0912AkrobatikosPamoka


HELIUM | Akrobatikos dirbtuvės suaugusiems | Collectif sous le manteau (FR)

Suaugusiems festivalio lankytojiems akrobatikos dirbtuves ves - prancūzų trupės „Collectif sous le manteau“ nariai, kurie festivalio HELIUM metu pristatys šiuolaikinio cirko pasirodymą – „Monstro“.

Trupės nariai festivalio lankytojus kvies gilintis į akrobatikos subtilybes, pamokos metu mokys kaip paprastus akrobatinius triukus panaudoti meninei pasirodymo daliai, kaip akrobatikoje tarpusavyje sąveikauja kontaktas su grindimis ir kūnu, koks yra akrobatikos mokymosi procesas ir kaip sujungti akrobatikos techninę bei kūrybines dalis į vieną visumą.

Rugsėjo 13 d., pirmadienį 17 val. 30 min. 

Vieta: Studija III (Šiltadaržio g. 6, Vilnius)

Nemokamas! Reikalinga registracija:  HELIUM | Akrobatikos dirbtuvės suaugusiems | Collectif sous le manteau (FR) - „Google“ formos