Kintantį miestą liudijantis „Glaistas“ gegužę vėl leidžiasi į pasivaikščiojimus po buvusį Vilniaus getą

Žingsnis po žingsnio grįžtant į gyvą kultūros patyrimą, prasmingai „patirti“ Vilnių vėl kviečia garso patirtis Vilniaus gete „Glaistas“. Kritikų įvardintas vienu įdomiausių pastarojo meto kūriniu, apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“ už geriausią dramaturgo darbą, iki karantino parodytas net 117 kartų, gegužės 11–16 d. „Glaistas“ kviečia į 20 naujų pasivaikščiojimų, kurių metu iš užmaršties prikeliami autentiški miesto istorijos pasakojimai.

Kaip žinia, „Glaiste“ girdimi Holokaustą išgyvenusių, tačiau siaubingą Vilniaus geto realybę patyrusių žmonių liudijimai. Kūrinio herojais tapo su „Glaisto“ autoriais Izraelyje 2019 m. bendravę Baruchas Shubas, Frida Sohat, Sorė Voloshin, Joshua Zakas.

„Šiomis dienomis Facebooko nuotraukos kaip tik priminė apie prieš dvejus metus gegužės pradžioje vykusią kūrybinės komandos ekspediciją į Izraelį, kur vyko susitikimai su pagrindiniais kūrinio herojais. Tada dar tikrai nežinojome, kuo virs visų tų pokalbių garso įrašai. Kai kurių iš tų Facebooko nuotraukų žvelgiančių litvakų jau nebėra, bet jų balsai ir istorijos tęsia savo gyvenimą garso patirtyje „Glaistas“, – prisimena „Operomanijos“ prodiuserė Ana Ablamonova.

Istorijos trapumą rodo ne tik išeinantys žmonės, bet ir nepaprastai greitai kintantis miestas – Vilnius nepaliaujamai dengiasi naujais statybinių medžiagų sluoksniais, tad miesto „gyvoji scenografija“, vienas išskirtinių „Glaisto“ bruožų, nuolatos kinta. Gali būti, kad gegužės mėnesio rodymų metu, kai kurias miesto vietas autentišku pavidalu bus galima išvysti paskutinį kartą.

Praėjusį lapkritį „Glaistas“ buvo apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“ – už geriausią dramaturgiją įvertintas Rimantas Ribačiauskas. Jo tvirtinimu, pastaruoju metu Holokausto tema, ypač – literatūros pasaulyje, labai populiari. Deja, dalis istorijų apie šį tragišką XX a. puslapį tampa kičiniais pasakojimais.

„Per karantiną pasiilgau ne tik teatro, bet ir knygynų. Tų akimirkų, kai trumpam užbėgi peržiūrėti naujienų lentynų. Padariau tai iškart, kai tik knygynai atsidarė, ir apstulbau pamatęs, kiek daug „naujienose“ knygų apie Holokaustą. Tiesa, didžiąją jų dalį galima priskirti kategorijai, Justynos Sobolewskos pavadintai „kičiniu Holokausto apdaru“ – romanams, kuriuose mums neįsivaizduojama istorinė realybė yra autorių išgalvotų aštrių siužetų ir meilės istorijų tarnaitė. Atrodo, tokiame fone „Glaisto“ aktualumas tik auga. Dabar man norisi, kad kiekvienas, perskaitęs bent vieną iš tų populiariųjų romanų, apsilankytų ir mūsų spektaklyje. Patirtų, būtent – „patirtų“, nes „Glaistas“ yra patyrimas – kitokį pasakojimą, juolab, kad gyvoji atmintis mus palieka taip pat sparčiai, kaip parašomos kai kurios iš tų knygų“, – sako dramaturgas R. Ribačiauskas.


Garso patirtis Vilniaus gete „Glaistas“ vyks gegužės 11–16 d. Kūrėjai: dramaturgas Rimantas Ribačiauskas, režisierius Mantas Jančiauskas, kompozitorė Jūra Elena Šedytė, kompozitorius Andrius Šiurys. Pasivaikščiojimas pradedamas Žydų kultūros informacijos centre (Mėsinių g. 3, Vilnius). Kūrinys vyksta su subtitrais lietuvių / anglų / hebrajų / rusų kalbomis. Bilietus platina TIKETA. 


„Glaisto“ vaizdo klipas: https://vimeo.com/544685911

Daugiau informacijos: https://www.facebook.com/events/946816002761608/