Programa „Atvira erdvė“ atnaujina savo formatą ir kviečia teikti paraiškas

Jauniesiems menininkams skirta Menų spaustuvės programa „Atvira erdvė“ šiais metais keičia savo veidą. Šių metų programoje atsisakoma amžiaus cenzo bei skelbiamos atnaujintos kryptys, o Menų spaustuvės tarptautinė patirtis scenos menininkams atvers galimybę prie savo kuriamų projektų dirbti su užsienio mentoriais bei galutinius projektų variantus pristatyti Menų spaustuvės organizuojamuose festivaliuose.  

2003 metais, Menų spaustuvės iniciatyva startavo jaunųjų menininkų programa – „Ateinantys“, 2006 metais ši programa pakeitė pavadinimą tapo – „Atvira erdve“.  Beveik du dešimtmečius veikiančioje programoje save išbandė, savo kūrinius platesnei auditorijai pristatė ne tik bebaigiantys mokslus scenos menų studentai, tačiau ir pirmuosius žingsnius meno pasaulyje žengiantys režisieriai, choreografai, dramaturgai, tarp kurių buvo Petras Lisauskas, Gabrielė Labanauskaitė, Jonas Verseckas, Artūras Areima, Agnius Jankevičius, Agnija Šeiko, Agnė Sabutytė, Vidas Bareikis, Ainis Storpirštis, Šarūnas Datenis, Antanas Dubra, Agnietė Lisičkinaitė, Jonas Tertelis, Aleksandras Špilevojus, Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius bei daugybė kitų vardų. Menų spaustuvėje jie kūrė pirmuosius savo darbus, eksperimentavo, mokėsi, klydo. Dalis darbų tapdavo Menų spaustuvės repertuarine programa, o kai kurie jų susilaukė ypatingo įvertinimo ir gavo Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimus. Džiugu, kad dalis šioje programoje dalyvavusių menininkų ir toliau kuria bei reziduoja Menų spaustuvėje kaip ilgalaikiai rezidentai.

Kiekvienais metais jauniems menininkams skirta programa kiek kisdavo, prisitaikydama prie metų aktualijų, bendro konteksto. Šie metai nėra išimtis. Programa „Atvira erdvė“ nuo šių metų koncentruosis į tris pagrindines Menų spaustuvės kryptis: šiuolaikinis cirkas, vaikams ir jaunimui skirti šiuolaikiniai scenos menai bei gatvės teatras netradicinėse erdvėse. Šiais, 2021 metais „Atvira erdvė“ lauks šiuolaikinio cirko paraiškų. Keičiantis šio projekto formatui taip pat atsisakoma ir amžiaus cenzo, nes skirtinguose žanruose veikia ne tik jaunimas, tačiau pagrindinis kriterijus, kad projektus turi teikti scenos menų profesionalai, – išlieka. Tad nuo šiol „Atvira erdvė“ ne tik skatins savo projektus pristatyti ir vystyti jaunuosius menininkus, tačiau dėmesį koncentruos ir į būtent tokių žanrų kaip šiuolaikinis cirkas ar gatvės teatras vystymąsi Lietuvoje, o menininkams savo darbus pristatyti bus galimybė ne tik Menų spaustuvės erdvėje, tačiau - vykstančiuose Menų spaustuvės kuruojamuose tarptautiniuose festivaliuose SPOT, KITOKS ar „Naujojo cirko savaitgalis“.

„Menų spaustuvės viduje jau kurį laiką galvojome, kaip plėtoti „Atviros erdvės“ programos idėją, kaip dar labiau prisidėti prie mūsų atstovaujamų žanrų, tad supratome, kad scenos menų kūrėjams turime sudaryti galimybes ne tik sukurti naujus kūrinius, tačiau turėti galimybę juos pristatyti ir Menų spaustuvės festivaliuose. Šiais metais lauksime paraiškų iš šiuolaikinio cirko kūrėjų, o jie savo kuriamus projektus turės galimybę pristatyti ne tik Menų spaustuvės erdvėje, bet ir rugsėjo mėnesį vykstančiame tarptautiniame šiuolaikinio cirko festivalyje „Naujojo cirko savaitgalis“. Taip kūrėjams atsiveria galimybės ne tik išplėsti savo auditoriją, tačiau pabendrauti ir su užsienio scenos menų profesionalais. “,  – pasakoja Menų spaustuvės projektų koordinatorė Giedrė Putramentaitė.

Šiuolaikinio cirko kūrėjų paraiškų laukiama iki kovo 14 dienos, paraiškas vertins Menų spaustuvės taryba. Detalesnė informacija: http://bit.ly/MSatviraerdvė