„Kūrybinė vasara Menų spaustuvėje“ kviečia šiuolaikinio teatro vaikams kūrėjus į vasaros rezidencijas

Praėjusią vasarą, Menų spaustuvė pristatė projektą, kuris kvietė nepriklausomus šalies kūrėjus bei jų grupes į trumpalaikę vasaros rezidenciją, kurioje skirtingi scenos menų kūrėjai, galėjo išbandyti bei vystyti savo naujas kūrybines idėjas. Pandemijos paskatinta naujos programos mintis kilo iš noro palaikyti kūrėjus ir efektyviau išnaudoti turimas erdves. „Kūrybinė vasara Menų spaustuvėje“ leido plėtotis naujiems projektams, kurių dalis buvo pristatyti ir festivalių kontekste. Sėkminga pirmoji vasara parodė, kad programa gali būti pratęsta ir šiais metais.

Programos dalyviai turės galimybę iki 2 mėnesių naudotis Menų spaustuvės patalpomis, technine įranga repeticijoms, pelnys finansinę bei vadybinę pagalbą, kuriant savo naujus projektus. Šiais metais, vasaros rezidencijų projekte laukiami šiuolaikinių scenos menų projektai, kurie yra skirti vaikams ir jaunimui nuo 0 iki 16 metų.

„Dar metų pradžioje turėjęs įvykti Tarptautinis festivalis vaikams ir jaunimui KITOKS dėl ypač pablogėjusios pandeminės situacijos buvo atidėtas. Ilgai svarstėm apie galimybę rengti festivalį virtualioje erdvėje, tačiau galiausiai šios idėjos atsisakėm, o vaikams taip ir nesugrįžus į mokyklas festivalį teko atšaukti. Tuo tarpu noras paskatinti ir palaikyti teatro vaikams kūrėjų bendruomenę niekur nedingo. Bent iš dalies paremti šio žanro menininkus ir tapo viena iš priežasčių, kodėl šių metų „Kūrybinė vasara Menų spaustuvėje“ yra skirta teatro vaikams ir jaunimui kūrėjams. Tikimės, kad ši trumpalaikė rezidencija tai ne tik parama, bet ir tam tikras stimulas sukurti dar vieną spektaklį vaikams ir papildyti būsimą lietuvišką festivalio KITOKS programą“, - pasakoja Menų spaustuvės vadovė Jolita Balandytė.

Praėjusiais metais programoje „Kūrybinė vasara Menų spaustuvėje“ kūrė choreografių duetas Agnietė Lisičkinaitė ir Greta Grinevičiūtė, kurios su komanda ieškojo temos ir formos įvietinto ir dokumentinio teatro spektakliui „Einu pirkti pieno“, Jonas Tertelis programos metu kūrė video instaliacijos projektą „Video Ergo Sum“, Dominykas Digimas ir „Twenty Fingers Duo“ vystė įvietintos garsinės patirties projektą „Going to Nowhere“. Projekte taip pat buvo išvystytas Kęsto Matusevičiaus šiuolaikinio cirko spektaklio eskizas „Clothes and Us“ bei Elenos Kosovec spektaklio „NYONYA“ eskizas. Kiek vėliau šie šiuolaikinio cirko darbai buvo pristatyti festivalio „Naujasis cirko savaitgalis“ lietuviškam cirkui skirtoje popietėje.

„Kūrybinė vasara Menų spaustuvėje“ prasidės netrukus – iki gegužės 17 d. nepriklausomi kūrėjai ir jų grupės (iki 5 asmenų) kviečiami teikti paraiškas, o jau nuo birželio 1 d. atrinktų projektų autoriai turės galimybę pradėti pasirinktos trukmės – vieno arba dviejų mėnesių - kūrybinį procesą Menų spaustuvės erdvėse. Programoje „Kūrybinė vasara Menų spaustuvėje“ laukiami šiuolaikinių scenos menų projektai, kurie yra skirti vaikams ir jaunimui nuo 0 iki 16 metų. Pildyti paraišką dalyvavimui galima čia: http://bit.ly/KūrybinėVasara2021


Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos Kultūros Taryba.