Skelbiami programos „Atvira erdvė“ šių metų laimėtojai!

Menų spaustuvės programa „Atvira erdvė“ gyvuoja beveik du dešimtmečius ir vis dar išlieka tokia pat aktuali ir svarbi menininkams, o ypač jauniems šiuolaikinių scenos menų kūrėjams. Jaunieji kūrėjai būtent šioje programoje turi galimybę įgyvendinti niekur anksčiau nepristatytas savo idėjas, ar sukurti debiutinius darbus. Šiais metais programa sulaukė didelio dėmesio ir jos konkurse dalyvavo atvirose erdvėse bei vaikams ir jaunimui kuriantys menininkai, klounados atstovai, režisieriai, socialinių projektų kūrėjai.

Po „Atviros erdvės“ antrojo etapo ir projektų gyvo pristatymo Menų spaustuvės tarybos nariai kartu su komanda išrinko ir šių metų nugalėtojus, kuriais tapo aktorius Tautvydas Galkauskas, kuriantis gatvės/objektų teatro spektaklį „Coffee & Scooters“ bei režisierės Gretos Štiormer, kompozitorės Jūros Elenos Šedytės, scenografės Valdemaros Jasulaitytės bei atlikėjų Julijos Bagdonavičiūtės, Medeinės Mickevičiūtės ir Luko Dirsės komanda, kurianti tarpdisciplininį darbą „Kompostas“.

Tautvydo Galkausko gatvės ir objektų teatro spektaklis „Coffee & Scooters“ kvies pažvelgti į elektrinį paspirtuką kaip į turintį teisę mieste egzistuoti objektą, lygiavertį miesto gyventoją, kuris nori būti mylimas, gerbiamas ir suprastas. „Elektrinis paspirtukas – vietos neturintis objektas, miesto svetimkūnis, dažnai susilaukiantis neigiamos reakcijos iš žmonių dėl netinkamo parkavimo. Tačiau žmogus nusprendžia, kada paspirtukui suteikti „gyvybę“ (aktyvuoti jį), o kada atimti (išjungti). Kadangi elektrinis paspirtukas yra visiškai priklausomas nuo žmogaus, aš linkęs jį užjausti. Kodėl už žmogaus netinkamą elgesį turi atsakyti paspirtukas?“,- savo idėja dalinasi Tautvydas.

Merginų Gretos Štiormer, Jūros Elenos Šedytės, Valdemaros Jasulaitytės bei Julijos Bagdonavičiūtės ir Medeinės Mickevičiūtės ir Luko Dirsės komanda, „Atviros erdvės“ metu kurs tarpdisciplininį darbą „Kompostas“. Šis darbas – tai šiuolaikinį cirką, (post)instrumentinę gyvą muziką, šeimos santykius ir inžineriją apjungiantis kūrinys, siekiantis meninėmis priemonėmis iliustruoti komposto procesą, kitaip tariant – termodinaminio objekto entropijos kismą.

„Būtent entropija - matas, rodantis kaip arti pusiausvyros yra objektas ar sistema - ir apjungia fizikos, ekologijos (komposto) bei meno temas kūrinio atžvilgiu. Iš ko susikuria ekologinė pusiausvyra ir kaip tai persipina su mūsų asmeniniais santykiais?“, klausimus kelia kūrybinė komandas.

Šio kūrinio režisierė Greta Štiormer turi asmenišką santykį su rūšiavimo pramone - jos tėtis yra vienas iš pagrindinių Rygos rūšiavimo fabriko inžinierių, sukūrusių ir puoselėjančių savitą pramoninę eko-sistemą. Tėvo ir dukros santykio asmeniškumui išgryninti, painioje ekologijos temoje bus kuriamas ezopo kalba grįstas meninis inžinerinis pasakojimas, kuriame apstu simbolių ir atpažįstamų nuorodų į santykio su vieni kitais trapumą, pokyčius ir vieni kitiems daromą nematomą įtaką.

Abu „Atviros erdvės“ laimėtojų darbai bus viešai pristatomi publikai, o jų premjerų sulauksime iki šių metų pabaigos.


Menų spaustuvės veiklas remia Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė.