Jaunuosius scenos menų kūrėjus save išbandyti kviečia programa „Atvira erdvė“

Jau devynioliktą kartą Menų spaustuvė skelbia programos „Atvira erdvė“ konkursą, kurio metu jaunieji scenos menų kūrėjai turi galimybę įgyvendinti savo idėjas, ar sukurti debiutinius darbus. Šioje programoje kasmet save išbando režisieriai, choreografai, dramaturgai, šiuolaikinio cirko, gatvės menų ar teatro vaikams kūrėjai, o dalis jų darbų pristatomi festivaliuose bei susilaukia „Auksinių scenos kryžių“ nominacijų ar net apdovanojimų.

„Nors ši Menų spaustuvės programa gyvuoja jau beveik du dešimtmečius ji išlieka aktuali tarp menininkų, o ypač jaunų kūrėjų. Kviesdami kūrėjus teikti savo pasiūlymus šiai programai visada bandome įsiklausyti į kūrėjų poreikius, padėti jiems įgyvendinti originalias ir pačias netikėčiausias idėjas. Jau keletą metų programa yra dedikuota trims scenos meno sritims – šiuolaikiniam cirkui, menui viešose erdvėse ir šiuolaikinį teatrą vaikams ir jaunimui kuriantiems menininkams. Per šį ganėtinai trumpą laikotarpį buvo sukurtas ne vienas įdomus darbas, sudominęs ne tik publiką, bet ir užsienio ekspertus. Programa tapo tam tikru stimulu burtis bendraminčiams ir kartu toliau tęsti kūrybinius procesus. Tikimės, kad ir šiemet mūsų laukia daug netikėtų pasiūlymų, kuriuos drauge su kūrėjais įgyvendinsime ir pristatysime Menų spaustuvės žiūrovui, o esant galimybei ir tarptautinių festivalių publikai bei kitų šalių festivalių programų rengėjams”,- pasakoja Menų spaustuvės vadovė Jolita Balandytė.

Praėjusiais metais vienas iš šios programos laimėtojų buvo šiuolaikinio cirko kūrėjas Markas Liberman, kurio darbas „Playces – Žaidimų aikštelės“ buvo pristatytas tarptautiniame gatvės menų festivalyje SPOT. „Ši Menų spaustuvės programa tarsi „spyris“ jaunam kūrėjui, kuris suteikia pasitikėjimą bei žinojimą, kad kūrybiniai poreikiai bus patenkinti, o reikiama pagalba suteikta. Kai kuri pirmuosius savo darbus ir pats tiksliai nežinai, ko tau kada ir kaip reikia, o čia Menų spaustuvės komanda visa tai padeda išsiaiškinti. Programos „Atvira erdvė“ metu aš gavau galimybę savo spektaklį pristatyti SPOT festivalio metu, o šiuo metu planuoju rezidenciją ir pasirodymą Ispanijoje, labai norisi, kad šis „Atviros erdvės“ metu sukurtas darbas gyvuotų toliau! Labai norėčiau pats turėti savo sukurtą žaidimų aikštelę su kuria galėčiau keliauti po įvairius gatvės teatro ir cirko festivalius ir labai tikiuosi, kad tai pavyks įgyvendinti“,- pasakoja Markas Liberman.

2023 metais programą „Atvira erdvė“ laimėjo ir Kamilės Petruškevičiūtės, Raimondo Klezio ir Oskar Wyganovski komanda, kuri sukūrė interaktyvų spektaklį vaikams „Klausau, Jūsų didenybe“. „Su „Atviros erdvės“ projektu man asmeniškai siejasi vien teigiamos patirtis. Nuo pat pirmos dienos, kai gavome žinią, jog laimėjome galimybę statyti spektaklį iki pat premjeros dienos, nesusidūrėme su jokiais sunkumais, susijusiais su spektaklio organizavimu. Menų spaustuvės komanda lydėjo kiekviename žingsnyje, suteikdama kūrybinę laisvę ir pagalbą organizuojant bandomąsias repeticijas su žiūrovais, bet svarbiausia mums pavyko pastatyti interaktyvų spektaklį vaikams! Nuo pat projekto pradžios norėjome, kad mūsų kuriamas spektaklis neužsibaigtų vien keliais parodymais „Atviros erdvės“ rėmuose ir džiaugiamės, kad jau netrukus šis spektaklis taps vieno Vilniaus teatro repertuaro dalimi!“,- pasakoja Oskar Wyganovski.


Kovo 15 d., 18 val. Menų spaustuvės Infotekoje bus pristatomas ir šių metų „Atviros erdvės“ konkursas bei ankstesnių laimėtojų patirtys, vyks diskusija „Kaip laimėti Atvirą erdvę?“.

„Atvira erdvė“ projektų atranka vyksta iki kovo 18 dienos, projekto anketa - https://bit.ly/AtviraErdvė_2024

Daugiau informacijos


Menų spaustuvės veiklų įgyvendinimą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė.