KITOKS'24

Sausio 13-20 dienomis jau tryliktą kartą vyks Menų spaustuvės organizuojamas tarptautinis vaikų ir jaunimo festivalis KITOKS’24! Šis vaikams ir jaunimui skirtas festivalis yra vienas pirmųjų ir vienas didžiausių Lietuvoje festivalis, pristatantis netradicinius, šiuolaikinius scenos menus 0-18 metų žiūrovams, o šiais metais festivalio programoje bus galima išvysti ne tik lietuvių kūrėjų, bet ir katalonų, prancūzų bei belgų kūrėjų pasirodymus.


FESTIVALIO PROGRAMA:


BEATLES FOR BABIES | La petita malumaluga (CAT)

Tai vizualinis ir garsinis pasirodymas, kurio metu vaikai ir suaugusieji gali mėgautis „The Beatles“ rafinuotomis dainų aranžuotėmis, kurias atliks profesionalūs muzikantai. Keturi judantys muzikantai (smuikininkas, saksofonistas, violančelininkas ir perkusistas) bei šokėja kvies mažylius ir jų šeimas sudalyvauti žaismingame, grupei „The Beatles“ atminti skirtame spektaklyje. Dalyvauti interaktyviame spektaklyje bus kviečiami tiek suaugusieji, tiek vaikai, o pasirodymo metu bus galima žaisti, laisvai judėti scenoje ir aplink ją bei bendrauti su atlikėjais.

Sausio 13 d. 12:00 / 13:00 / 14:00

Sausio 14 d. 12:00 / 13:00 / 14:00

Vieta: Menų spaustuvė, Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 35 min. 

Amžius: 0-3 metų vaikams

Bilietai - https://bit.ly/KITOKS24Bilietai


THE PAPER THEATRE | Rauxa Cia (CAT)

Keistas personažas nukels mus į savo paslaptingą visatą. Apsiginklavęs popieriumi ir žirklėmis, jis kurs likimo palydovus, kurie palengvins jo vienatvės svorį. Neįtikėtini žygdarbiai vyks stebint cirko direktoriui ir jo popieriniai bendrininkai atves žiūrovus į sustojusią akimirką, šviesią pertrauką, kuriai vadovaus vaizduotė ir poezija. „The Paper Theatre“ („Popierinis teatras“) – tai spektaklis, kuriame pasitelkiama novatoriška lėlių teatro, objektų manipuliacijos, klounados ir fizinio teatro technika bei vaizduotės galia.

Sausio 15 d. 10:00 ir 18:00

Sausio 16 d. 10 val.

Vieta: Menų spaustuvė, Kišeninė salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 45 min. 

Amžius: 4-12 metų vaikams

Bilietai - https://bit.ly/KITOKS24Bilietai


TUNELIS | Klaipėdos lėlių teatras (LT)

„Tunelis“ – tai nepaprastas spektaklis, kuriuo siekiama susidraugauti su tamsa ir mėgautis šviesa lyg gardžiausiu desertu. Pradžioje gali pasirodyti, kad šviesą galima kontroliuoti, o tamsos – nepažinios, keliančios grėsmę – ne. Vis dėlto spektaklyje ši išankstinė nuostata akimirksniu apverčiama aukštyn kojomis – žiupsnelis drąsos ir bendrystės mums leidžia prisijaukinti tamsą ir išmokti ja mėgautis. Spektaklyje eksperimentuojama su šviesa ir tamsa, žiūrovus kvies į „tamsos žaidimų aikštelę“, kurioje kuriami asociatyvūs vaizdo ir garso paveikslai, žaismingai keliantys klausimus apie baimę ir drąsą. Spektaklyje „Tunelis“ daug dėmesio skiriama pasirinktos materijos galimybių tyrinėjimui atsižvelgiant į jos fizines, chemines, taikomąsias savybes ir simbolines reikšmes. Spektaklyje lėlininkai atgaivina skirtingas tamsos ir šviesos formas, išbando jų judėjimo galimybes, kol pasiekia tašką, kuriame tamsa ir šviesa tampa ne tik jusliniu suvokimu, bet ir raiškos forma.

Sausio 15 d. 12:00

Vieta: Menų spaustuvė, Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 50 min.

Amžius: 5-7 metų vaikams

Bilietai - https://bit.ly/KITOKS24Bilietai


BAKÉKÉ | Fabrizio Rosselli (FR)

Šiame pantomimos spektaklyje nutrūktgalvis personažas atitrauks dėmesį nuo savęs, žaisdamas su kibirėliais ir paversdamas juos geometrinėmis konstrukcijomis.

Savo laisvalaikyje, karjeroje, sporte ir net žaidžiant žaidimus mes labiausiai norime nugalėti. Tačiau kas nutinka, kai vietoj laimėjimo mus aplanko nesėkmė? Mes nusiviliame, jaučiamės prislėgti, laikome save nekompetentingais ir beverčiais. Apima neaiškus niūrumas ir depresija, prisiimame nevykėlio vaidmenį. Visgi, gyvenime nesėkmės yra neišvengiamos. Užuot kaltinus save, reikia priimti savo nesėkmę ir pasimokyti iš įgytos patirties, paverčiant pralaimėjimą kažkuo teigiamu. Šiame pasirodyme ponas Bakéké paverčia savo nesėkmes žaidimais. Kibirėliai tampa pramogų ir išradimų objektais, atveriantys duris naujam tikslui, kylančiam iš pralaimėjimo. Susidūrus su neįmanomu, jo ambicijos verčia jį stoti į akistatą su savo ribomis ir užsispyrimu.

Sausio 16 d. 18 val.

Sausio 17 d. 10 val.

Vieta: Menų spaustuvė, Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 50 min.

Amžius: 7-12 metų vaikams

Bilietai - https://bit.ly/KITOKS24Bilietai


LOPŠINĖ ŽEMEI | Juozo Miltinio dramos teatras/No Shoes teatras (LT)

„Lopšinė Žemei“ – tai interaktyvus muzikinis judesio spektaklis vaikams. Spektaklyje vaikams suprantama kalba atskleidžiama Žemės užterštumo problema, jos priežastys ir pasekmės: šiukšlinimas, oro tarša, gyvūnų nykimas, globalinis atšilimas, liūtys ir kita. Kaip padėti Žemei? Spektaklio kūrėjai siūlo simbolinį žemės raminimo, jos guodimo veiksmą. Tam išreikšti pasirinktos skirtingų pasaulio šalių originalo kalba atliekamos lopšinės. Spektaklyje nėra vientiso siužeto ir žodžiais pasakojamos istorijos, nėra konkrečių personažų. Nėra ir moralizavimo! „Lopšinė Žemei“ – tai įtraukus spektaklis, kuriame aktoriai tiesiogiai bendrauja su vaikais ne per rampą, o kviesdami į vaidybinę erdvę, kiekvienoje scenoje pasiūlydami vis kitą veiksmą-žaidimą.

Sausio 17 d. 10 val.

Vieta: Menų spaustuvė, Kišeninė salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 35 min. + 15 min. interaktyvus užsiėmimas su vaikais

Amžius: 3-6 metų vaikams

Bilietai - https://bit.ly/KITOKS24Bilietai


DOUBLE YOU | Be Flat (BE)

„Double You“ („Dvigubas tu“) – tai socialinis eksperimentas apie ribas ir tapatybę. Tai du pasirodymai, vykstantys vienu metu, persipynę vienas su kitu. Penki įvairialypiai artistai dalijasi dvi scenas, kurias skiria viena siena. Cirko pasirodymas, kuriame nuolat besikabinėjama prie ribų, siūlys kiekvienam žiūrovui unikalią patirtį. Kai kiekvienas gali būti būgnininku, kiekvienas gali būti akrobatu, kai visi yra laukiami. Ar esi pasirengęs įveikti savo „baimę praleisti“ (angl. FOMO – fear of missing out)?

Sausio 18 d. 10:00 ir 18:00

Vieta: Menų spaustuvė, Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 55 min.

Amžius: 8-12 metų vaikams

Bilietai - https://bit.ly/KITOKS24Bilietai


Tarptautinių projektų BABEL & ForesTEEN pristatymas 

Renginio metu bus pristatyti du Menų spaustuvės kartu su užsienio partneriais įgyvendinami tarptautiniai projektai, kurių dalyviais gali tapti tiek scenos menų profesionalai, tiek Lietuvos gimnazistai! Dalyvauja: projekto ForesTEEN koordinatorė Gabija Stašinskaitė, projekto BABEL – or The Art of Listening in TYA koordinatorė, Menų spaustuvės vadovė Jolita Balandytė. Patirtimi dalinasi: projekto BABEL – or The Art of Listening in TYA dalyvis aktorius, režisierius Justas Tertelis.

Renginys skirtas su vaikais ir jaunimu dirbantiems scenos meno profesionalams bei gimnazijų pedagogams.

Sausio 18 d. 17:00

Vieta: Menų spaustuvė, Infoteka (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 60 min.


AVINAI | No Shoes teatras (LT)

Ar tau patinka Tavo vardas? Ar niekad nenorėjai jo pasikeisti? Ar žinai kokia yra Tavo vardo istorija?

Kažkas Tau suteikė vardą, gimimo datą, kitus svarbius dalykus, kurie šiandien apsprendžia tave. Kaip manai, koks jausmas nešioti vardą ir pavardę žmogaus, su kuriuo nebendravai beveik visą savo gyvenimą?

Monospektaklis ,,Avinai" aktoriaus bei dramaturgo Raimondo Klezio ir režisieriaus Justo Tertelio kūrybinio bendradarbiavimo rezultatas. Interaktyvus spektaklis jaunimui, gimė įkvėptas autobiografinių patirčių. Jis kviečia žiūrovus kartu su aktoriumi tyrinėti jautrias temas, siejančias kiekvieno mūsų vaikystę, paauglystę, suagusiojo gyvenimą. Spektaklis kalba apie jauno žmogaus apmaudą, pyktį, liūdesį ir atleidimą. Apie temas, kuriomis paprastai nedrąsu kalbėti bendaamžių, apsiginklavusių šviečiančiais telefonais, tarpe.

Tai kaip tu gavai savo vardą?

Sausio 19 d. 12:00

Vieta: Menų spaustuvė, Kišeninė salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 60 min.

Amžius: 15-18 metų vaikams

Bilietai - https://bit.ly/KITOKS24Bilietai


THE FABULOUS TALE OF BASARKUS | Lamento Company & Academy Fratellini (FR) 

BasarKus – kitoks nei visos būtybės! Tai padaras su dviem galvomis ir daugybe kojų bei rankų. Toks jis laimingiausias – tobuloje harmonijoje su savimi. Tačiau sužinojęs, kad turi dvi širdis, BasarKus nustemba. O kas jei iš tiesų būtų ne vienas, o dviese? Kartu jie atrodo stipresni, saugesni. Vedami nuožmaus smalsumo jie negali atsispirti pagundai atsiskirti vienas nuo kito. Jų žaidimai nuo šiol sukasi apie baimių įveikimą ir eksperimentavimą su atsiskyrimu bet kokia kaina. „The fabulous tale of BasarKus“ („Pasakiška BasarKus istorija“) – tai virtuoziškas žaismingas duetas, kuriame susilieja cirkas ir šokis. Markusui puikiai sekasi žongliruoti, o Basilis – talentingas akrobatas. Šioje istorijoje pagrindinis dėmesys skiriamas tapatybės ieškojimui ir hibridiškumo sampratai. Kur mano kūnas prasideda ir kur baigiasi? Kas dar yra manyje be manęs? Daugybė klausimų sudaro pagrindą šiai odei link savęs pažinimo.

Sausio 20 d. 12:00 ir 15:00

Vieta: Menų spaustuvė, Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 30 min.

Amžius: 4-9 metų vaikams

Bilietai - https://bit.ly/KITOKS24Bilietai


EDUKACIJA | Šiuolaikinio cirko dirbtuvės vaikams

KITOKS'24 metu kviečiam 6–9 m. vaikus į šiuolaikinio cirko dirbtuves su Džiugu Kunsmanu! Džiugas Kunsmanas aktorius, akrobatas, šokėjas. 2017 m. VDU įgijęs teatro ir kino bakalauro laipsnį, o 2019 m. baigęs šiuolaikinio cirko parengiamąją mokyklą „Flic scuola di circo“ Italijoje, kur įgijo akro partneriavimo/akrobato specialybę. Edukacinio užsiėmimo metu Džiugas supažindins vaikus su akrobatikos pagrindais.

Sausio 20 d. 12:40 ir 15:40

Vieta: Menų spaustuvė, Studija III (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 60 min.

Amžius: 6-9 metų vaikams

Registracija - https://bit.ly/KITOKS_cirko_dirbtuvės


EDUKACIJA | Jaunasis kritikas 

KITOKS'24 kviečia prisijungti 9-12 klasių moksleivius į edukacinę programą „Jaunasis kritikas“. Programos metu, atrinkti moksleiviai turės galimybę pamatyti visus festivalio pasirodymus bei kartu su programos mentoriumi režisieriumi Gildu Aleksa pasinerti į pasirodymų nagrinėjimą, jų analizavimą, susitikimus su festivalio pasirodymų kūrėjais bei dalyvavimą diskusijose.

Nori pažinti šiuolaikinius scenos menus ir prisijungti prie „Jaunojo kritiko“ programos?
Pildyk, anketą - https://bit.ly/KITOKS24_JaunasisKritikas


EDUKACIJA | Scenos konTEKSTAI

Menų spaustuvės programa „SCENOS konTEKSTAI“, skirta iš arčiau susipažinti su šiuolaikinių scenos menų festivalių virtuve bei skatinti rašyti apie įvairius scenos menus ir jiems įtaką darančius konTEKSTUS, kurie dažnai lieka nepastebimi. Tai galimybė apsilankyti visuose trijuose Menų spaustuvės organizuojamuose festivaliuose (KITOKS / SPOT / HELIUM), susipažinti su užsienio kūrėjais ir mokytis iš tų, kurie sukasi scenos menų lauke jau ne vienerius metus.

„SCENOS konTEKSTŲ“ tikslas – didinti apie šiuolaikinius scenos menų festivalius rašančių profesionalų skaičių, skatinti jų domėjimąsi netradiciniais žanrais bei galimybė:
• Tapti apie tris Menų spaustuvės rengiamus festivalius rašančiais kritikais bei publikuoti tekstus menuspaustuve.lt ir kitose platformose;
• Geriau pažinti nišinius festivaliuose pristatomus scenos menus, tokius kaip šiuolaikinis cirkas, šiuolaikinis gatvės teatras, šiuolaikinis teatras vaikams;
• Stebėti ir, kartu su festivaliuose dalyvaujančių trupių kūrybinėmis grupėmis, aptarti festivalių metu matytus spektaklius, surengtas edukacijas ir kitas veiklas;
• Susitikti su festivalių organizatoriais Lietuvoje bei geriau pažinti festivalių rengimo ypatumus;
• Dalyvauti profesionalų, rašančių apie scenos menus kitose šalyse (šiuolaikinis cirkas, šiuolaikinis gatvės teatras), seminaruose, skirtuose programos „SCENOS konTEKSTAI“ dalyviams.

Programos „SCENOS konTEKSTAI“  moderatorė - teatro kritikė, dramaturgė, rašytoja Dovilė Zavedskaitė. 

Jei mėgsti rašyti ir nori iš arčiau susipažinti su šiuolaikiniais scenos menais, laukiame tavo anketos - https://bit.ly/KITOKS24_ScenoskonTEKSTAI