HELIUM'24

HELIUM'24 PROGRAMA:


KEHAKONE | Grete Gross (EE)

„Kehakõne“ – pasirodymas, primenantis šiltą apkabinimą, tai - gerumo aktas. „Kažkuriuo metu supratau, kad „Kehakõne“ – tarsi didelis žaidimų namelis, kurį būdama vaiku statydavau iš antklodžių ir paklodžių. Šis kūrinys erdvėje turi tą patį saugumo ir beribių galimybių jausmą, o pirmieji įrankiai, su kuriais žaidžiu, yra oro akrobatika, ceremonijos, istorijų pasakojimai, muzika, džiaugsmas ir nuoširdumas“,- apie pasirodymą pasakoja Grete Gross.

„Kehakõne“ estiškai reiškia „kūno kalba“ arba „kūno diskusija“. Kita galima reikšmė – „mano brangusis kūnas“. Ir tai prasideda nuo to mielo jausmo, kurį jaučiu savo kūnui, jį prilaikant, jaučiant, jog šiame kūne telpa tiek daug visko – istorijų, prisiminimų, gyvenimo. Atrodo beprotiška, kad tiek daug gali tilpti viename žmoguje. Ir tai, jog su tiek daug kūnų, pilnų istorijų, galime sutilpti viename kambaryje.

Pasirodymo eskizo pristatymas

Rugsėjo 9 d. 19:00

Rugsėjo 10 d. 19:15

Trukmė – 1 val. 15 min.

Amžius – nuo 10 metų

Menų spaustuvės Juodoji salė

Bilietai - https://bit.ly/HELIUM_2024_Bilietai


ITCH | Teatronas (LT)

Mirties baimė yra tarp dažniausių nerimo priežasčių, dažnai pasireiškiančių įvairiais netiesioginiais būdais. Šio spektaklio literatūrinė atspirtis yra psichoterapeuto Irvino D. Yalomo knyga „Žiūrėti į saulę: kaip įveikti mirties baimę“, kurioje mirties baimė nagrinėjama per literatūros, filosofijos ir I. Yalomo pacientų patirčių prizmę. Tačiau ši literatūra naudojama tik kaip įkvėpimas absoliučiai naujai cirko ir teatro dramaturgijai kurti.

Nerimas, skubėjimas kažką pasiekti, socialinis atsiribojimas, konfliktiškumas – tai tik maža dalelė dažnų mūsų laikmečio simptomų, kurie iš tiesų gali slėpti nerimą dėl mirties. Dabartiniame kontekste, kai mirtis yra taip lengvai pasiekiama, gali ištikti netikėtai bet kurį žmogų iš artimos aplinkos, pandemijos, karas, ekologinė katastrofa ir netikėti kiti įvykiai, kalbėti apie itin natūralią baimę yra tinkamas laikas. Ypač kai apie šį nerimą kalbama ne pamokančiai išreiškiant pagrindinę mintį, o klausimus keliančia judesio kalba. Taip pat ši tema pasirinkta statyti šiuo laikotarpiu, kadangi tai tikrai VISUS liečianti arba paliesianti tema.

Rugsėjo 10 d. 18:00

Trukmė – 60 min.

Amžius – nuo 12 metų

Menų spaustuvės Kišeninė salė

Bilietai - https://bit.ly/HELIUM_2024_Bilietai


MAISTO PREKĖS | būda.collective (LT)

Šiuolaikinio cirko spektaklis „Maisto prekės“ tyrinėja mums visiems gerai pažįstamos vietos, paprastos lietuviškos parduotuvės–krautuvės kasdienybę. Nors spektaklio pirmame plane – humoristinis maisto prekių parduotuvės vaizdas su joje esančiais veikėjais, spektaklyje yra kalbama apie potrauminius sutrikimus bei skirtingą žmonių požiūrį į tas pačias gyvenimo situacijas.

Šiuolaikinio cirko ir tarpdisciplininio meno organizacijai „būda.collective“ yra svarbus mūsų šalies identitetas. Šio spektaklio pagrindas – pačių kūrėjų prisiminimai iš gimtųjų namų, todėl būdami „Maisto prekių“ parduotuvėje susidursite su nostalgija ir išvysite istoriją apie mus visus! Spektaklio metu naudojamos fizinio teatro ir cirko disciplinos: žongliravimas, manipuliacija daiktais, greito persirengimo technika (angl. quick change).

Pasirodymo eskizo pristatymas

Rugsėjo 11 d. 18:00

Trukmė – 35 min.

Menų spaustuvės Studija II

Bilietai - https://bit.ly/HELIUM_2024_Bilietai


SAUSKELNIŲ PROJEKTAS | Marija Baranauskaitė – Liberman (LT)

Marija Baranauskaitė Liberman - menininkė, sukūrusi pasirodymą ne žmonių auditorijai, bet sofoms, pakvietusi tikras antis parke vietoj jos pasirodyti žmonėms. Šįkart ji sukūrė šeimą. Poreikis naudoti sauskelnes ne tik kūdikiui, bet ir sau po gimdymo, atėmė iš jos nemažai laiko skirto kūrybai. Tad ji nusprendė, kad metas priimti sauskelnes kaip šio naujojo projekto režisierių. Įgalintas ir galinčias vesti ir parodyti, koks turi būti naujasis projektas.

Visa jos šeima ėmė kurti dainas, kurios juos guodė ir kuriose slypi svajonė paguosti visą pasaulį. Tik įsivaizduokite, kad buvo skraidanti sauskelnė… ji sugėrė visą š**ą ir visiems viskas vėl buvo gerai.

Pasirodymo eskizo pristatymas 

Rugsėjo 11 d. 19:00

Trukmė – 1 val.

Amžius - nuo 14 metų

Menų spaustuvės Juodoji salė

Bilietai - https://bit.ly/HELIUM_2024_Bilietai


PACEMAKER | Dissociee (FR)

„Pacemaker“ (liet. „Širdies simuliatorius“) – tai ritminis prietaisas, galintis lydėti įvairius jūsų gyvenimo įvykius, o jo tikslas – įkvėpti judesio į organizmą, kurį kartais nuvargina rutina. Sukurtas žmonėms, kenčiantiems nuo pasitenkinimo ir kurių širdies susitraukimų dažnis pasiekia pernelyg aukštą normalumo lygį. „Pacemaker“ skleidžia savo megahercus į jūsų namų širdį, ant jūsų grindų arba, jei nepasiseka, ant svetainės kilimo, kad sureguliuotų jūsų niekšybės srautą. Siųsdamas eretišką impulsą į jūsų vidaus organų centrą, įrenginys neimituodamas stimuliuoja skilvelį, kuris jungiasi su juoko folikulais.

Rugsėjo 12 d. 18:00

Rugsėjo 13 d. 18:00

Trukmė – 30 min.

Amžius – nuo 8 metų

Menų spaustuvės Kišeninė salė

Bilietai - https://bit.ly/HELIUM_2024_Bilietai


inTENSE | Taigi cirkas (LT)

Šiuolaikinio cirko spektaklis „InTense“ įkvėptas „jėgų vizualizavimo“ principu, kurio išraiškas galima stebėti architektūroje, žmogaus anatomijoje ir visuomenės struktūroje. Visose šiose srityse ir struktūrose galima aptikti tempimo ir suspaudimo jėgų išraiškas, kurios arba yra pusiausvyroje – dinamiškai vienas kitą atsveria; arba siekia pusiausvyros – sukuria judėjimą. Kartu šios jėgos kuria prisitaikančią, atsparią struktūrą, kuri lenkiasi, o ne lūžta (geriausias ir labiausiai pažįstamas pavyzdys yra mūsų pačių kūnas). Šiame darbe tyrinėjamas buvimas pusiausvyroje, lūžio taškų siekimas ir grįžimas atgal į balanso būseną. Kurdami šį darbą autoriai sėmėsi įkvėpimo iš metamodernizmo judėjimo. Citata iš metamodernizmo manifesto: „...nepastovi būsena tarp ir už ironijos ir nuoširdumo, naivumo ir žinojimo, reliatyvizmo ir tiesos, optimizmo ir abejonės, siekiant daugybės skirtingų ir sunkiai pagaunamų horizontų. Turime eiti pirmyn ir svyruoti!“

Pasirodymo eskizo pristatymas

Rugsėjo 12 d. 19:00

Trukmė – 50 min.

Amžius nuo 8 metų

Menų spaustuvės Juodoji salė

Bilietai - https://bit.ly/HELIUM_2024_Bilietai


HOW A SPIRAL WORKS Art For Rainy Days (LT/LV)

„How a spiral works" (liet. Kaip veikia spiralė) šiuolaikinio cirko spektaklis, kuriame susitinka šokis bei akrobatika ant virvės. Dabartiniame pasaulyje, kuriame viskas vyksta taip gretai šiame kūrinyje galima rasti puikaus kontrasto, pasirodymas kupinas rūpesčio, trapios galios ir minimalizmo.

Pasirodymo eskizo pristatymas

Rugsėjo 13 d. 19:00

Trukmė – 50 min.

Amžius nuo 8 metų

Menų spaustuvės Juodoji salė

Bilietai - https://bit.ly/HELIUM_2024_Bilietai


SQUARE TWO | Tall Tales Company (NL)

„Square Two“ – tai atradimų kelionė į nuostabų kodų ir sekų pasaulį. Nuo medžių, augančių mūsų gatvėje, namo, kuriame gyvename iki pasirinkto gyvenimo kelio, kuriuo einame – sekos ir kodai yra visa ko pagrindas. „Tall Tales Company“ ir vizualiųjų menų atlikėjas Don Satijn dvejus metus tyrinėjo, kaip kiekvieno iš trupės narių pagrindiniai darbo kodai yra susiję su likusiu pasauliu. Rezultatas – tai maršrutas įspūdingame pastate kur statiškas menas atgyja hipnotizuojančiose, gyvose, žongliruojančiose skulptūrose. Žongliravimo sekos yra užfiksuojamos abstrakčiuose paveiksluose. „Square Two“ – tai vizualus spektaklis, žiūrovams pateikiantis visiškai naują požiūrį į žongliravimą, vizualiuosius menus ir savo pačių aplinką.

Rugsėjo 14 d. 12:00 ir 15:00

Rugsėjo 15 d. 12:00 ir 15:00

Pasirodymas anglų kalba

Trukmė – 50 min.

Amžius – nuo 8 metų

Menų spaustuvės erdvėse, susitikimo vieta – Menų spaustuvės foje (Šiltadaržio g. 6)

Bilietai - https://bit.ly/HELIUM_2024_Bilietai


EXIT | Cie Circumstances (BE)

„EXIT“ – tai jaudinantis, įspūdingas fizinis cirko ir šokio spektaklis, kuriame susilieja judesys, partnerinė akrobatika ir balansavimas ant lentos. Keturios individualios disciplinos ir viena kolektyvinė kalba.

„EXIT“ vaizduoja keturių asmenų, einančių vienu kolektyviniu taku, susitikimą. Didelėje įspūdingoje instaliacijoje su besisukančia siena ir sklandančiomis durimis, jie juda erdvėje ir per ją. Jie išjudina vienas kitą, vaikšto, susiduria, lipa, neša, balansuoja ir keičiasi. Jie atvyksta ir išvyksta, susitinka ir išsiskiria, atsiranda ir dingsta.

Rugsėjo 14 d. 19:00

Rugsėjo 15 d. 19:00

Amžius – nuo 8 metų

Trukmė – 50 min.

Menų spaustuvės Juodoji salė

Bilietai - https://bit.ly/HELIUM_2024_Bilietai


GIREVIK | Roman Škadra (SK)

„Girevik“ – tai šiuolaikinio cirko spektaklis, kuriame pasirodo vyras ir du šimtai kilogramų svarmenų. „Girevik“ spektaklio atlikėjas leidžiasi į fizinius mainus su geležiniais svarmenimis. Atsakydamas į objektų pasiūlymus, jis priverčia savo kūną įgauti naujas formas su kiekvienu judesiu. Menininkas keliauja per kliūčių apibrėžtą teritoriją, nuolat rizikuodamas patekti į aklavietę. Akis į akį susidūręs su savo pažeidžiamumu, jis pluša, siekdamas, kad tvirti ketaus kūnai judėtų. Tiksliai, švelniai, nuoširdžiai – jis vėl ir vėl perstatinėja sunkias svarmenų krūvas. Šis trapus žaidimas virsta nuolat besiplečiančia kompozicija, vaizduojančia pastangas ir griūtį. „Girevik“ jėga įsibrauna į tradicinio „Stipruolio“ archetipą ir eina imtynių su juo iki paklusnumo. Išardyta stiprybė nusimeta stereotipų naštą.

Šis pasirodymas tiria, kas yra stiprus ir ką reiškia „stipru“ mūsų prigimtyje, tyrinėja subtilybes, atskleidžiant emocinius, intelektualius ir psichologinius aspektus. Šis darbas meta iššūkį istoriškai hipervyriškumo su svarmenimis aurai ir ieško alternatyvios darbo poetikos.

Rugsėjo 16 d. 20:00

Rugsėjo 17 d. 19:00

Trukmė – 60 min.

Amžius – nuo 8 metų

Menų spaustuvės Juodoji salė

Bilietai - https://bit.ly/HELIUM_2024_Bilietai


STAMINA | Don Gnu (DK)

Ar mes ištveriame tam, kad būtume mylimi, ar mes mylime tam, kad galėtume ištverti?

Kodėl iš tiesų laikomės įsitvėrę gyvenimo? Ir kaip ilgai galime tai daryti?

Spektaklyje „Stamina“ (liet. Ištvermė) matome dviejų žmonių susitikimą. Jie nori greitai susibičiuliauti, tad abu stengiasi palaikyti gerą atmosferą ir pateisinti vienas kito lūkesčius. Tačiau kas nutinka, kai susitikus pritrūkstame ištvermės ir nebegalime žaisti pagal kito žmogaus sąlygas? Pagrindinis „Stamina“ tikslas – tai ištvermė, kurios iš mūsų visų reikalauja gyvenimas. Tai spektaklis apie sunkumus, su kuriais tenka susidurti, norint pateisinti kitų lūkesčius ir spaudimą, išlaikyti fasadą, ištverti pasipriešinimą. Ir apie tai, ką, nusišypsojus laimei, galime atrasti kitoje pusėje, jei išdrįsime paleisti. „Stamina“ – tai fizinis teatras, paskanintas subtilia poezija ir dideliu kiekiu nuovargio.

Rugsėjo 17 d. 18:00

Rugsėjo 18 d. 19:00

Trukmė – 50 min.

Amžius - nuo 14 metų

Menų spaustuvės Kišeninė salė

Bilietai - https://bit.ly/HELIUM_2024_Bilietai


EDUKACIJA | Jaunasis kritikas

Registracija - https://bit.ly/HELIUM_2024_JaunasisKritikas


EDUKACIJA | Scenos konTEKSTAI

Registracija - https://bit.ly/HELIUM_2024_ScenoskonTEKSTAI


EDUKACIJA | Dirbtuvės šiuolaikinių scenos menų profesionalams 

Registracija - https://bit.ly/HELIUM2024_Dirbtuvės