SPOT'23

Menų spaustuvė jau šeštus metus kviečia susipažinti su įvairiomis gatvės menų formomis, kasmet vasarą pakviesdama į tarptautinį gatvės menų festivalį SPOT. Iki šiol šis festivalis tradiciškai vykdavo liepos antrąją savaitę, na o šiais metais džiaugtis festivaliu kviečiama anksčiau – jau birželio 29 – liepos 2 dienomis!


PROGRAMA: 


TIESA – DRĄSA | E. Senkuvienė, M. Eidrigevičius, G. Snitkutė (LT)

Ar įmanoma laimėti žaidimą, kurio tikslas - savo tiesoje pamatyti netiesą? O gal atsakymas slypi ne kovoje, o dialoge? Žinome tik viena - tokiam ėjimui tikrai prireiks drąsos! „Tiesa-Drąsa“ – tai daugeliui gerai žinomas žaidimas, kurį žaisti yra kviečiamas kiekvienas. Šio žaidimo taisyklės paprastos: išdrįsti pasipriešinti žaidimo-rėžimo taisyklėms ar leisti kitam nuspręsti už tave, kas yra tavo tiesa? Bet ar visados drąsa=tiesa? O gal tiesa >< drąsa? Mes visi esame šio globalaus žaidimo figūrėlės, nuolatos judančios po erdvę tarsi žaidimo lentą tam, kad savo partijos pabaigoje būtume teisingoje pusėje.

Birželio 29 d. 19:00

Birželio 30 d. 18:00

Trukmė: 35 min.

Vieta: Aikštė prie Nacionalinės dailės galerijos, šalia skulptūros „Pimosios kregždės“ (Konstitucijos pr. 22)


BLUE TIRED HEROES | Numero23.Prod / Massimo Furlan (CH)

SPOT Edukacijos projekto pristatymas

Kas yra herojus? Su kuo asocijuojasi Supermenas? Supermenas – vienintelis superherojus, neturintis žmogiškosios kilmės – jis kilęs iš kitur, o jo misija išgelbėti pasaulį, ypač Ameriką! Jis buvo sukurtas tuo metu, kai visuomenei labai reikėjo tokio herojaus ir jo vertybių. Supermenas taip pat yra vienintelis herojus, kuris nesislepia po kauke. Jo bruožai yra jo esmė, jo kostiumas – tikroji jo tapatybė. Šiandien esame superherojų sugrįžimo laikotarpyje. Naujųjų jų versijų daugėja, jie reklamuojami visose srityse nuo sporto iki roko muzikos. Reklamose vaizduojami futbolininkai, turintys antgamtinių galių, gebantys kamuolį spirti taip, jog jis apskrietų aplink Žemę.

Šio projekto autorius domina visiška priešingybė – demaskuoti didvyriškumo mechanizmus, panaikinti jų galias ir parodyti žmogų, kuris geba pralaimėti.

Birželio 29 d. 21:00

Birželio 30 d. 20:00

Trukmė: 60-90 min. 

Susitikimo vieta: Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

60+ amžiaus herojai, norintys dalyvauti šioje edukacijoje kviečiami registruoti čia - https://bit.ly/BlueTiredHeroes_Registracija


OHTLI | Djade (MX/CAT)

„Ohtli“ nahuatlių kalba reiškia „kelias“. Šį išskirtinį pasivaikščiojimą galima apibūdinti tokiais žodžiais kaip atmintis, transformacija, priėmimas, patirtis. „Ohtli“ – tai pasirodymas, skirtas žaliosioms miesto erdvėms, pasakojantis apie gyvenimą, transformaciją ir pokyčių priėmimą. Dalijimasis ir susidūrimas su pokyčiais – tai dvi šio meninio kūrinio ašys.

„Ohtli“ – tai kelias, skirtas nedidelei publikai ir jos bendrakeleivei – Klaudijai, kuri SPOT festivalio lankytojus lydės per mitines, senovines bei per naujas istorijas. Kartu su Klaudija auditorija dalinsis patirtimis, akimirkomis ir prisiminimais. Kartu kvėpuosime, stebėsime ir kartu keliausime nepakartojamu keliu.

Vaikščioti kartu su grupe žmonių, tyloje ir kartais net kelias savaites yra įprastas meditacinis ritualas, aptinkamas įvairiose Meksikos bendruomenėse, ikikolumbinėje kultūroje. „Djade“ kaip kolektyvo tikslas - stebėti, bendrauti ir dalintis unikalia patirtimi. „Othli“ siekia bendradarbiavimo nuo pirmojo iki paskutinio žingsnio: nuo akimirkos, kai prieš festivalį bendradarbiaujama ir ieškoma graži erdvė, kurioje būtų galima pasivaikščioti, pritaikant dramaturgiją ir scenas, iki pat pabaigos, kai publika prie pasirodymo prijungia savo atmintį, dėmesį ir buvimą šioje akimirkoje.

Birželio 30 d. 21:00 / 23:00

Liepos 1 d. 21:00 / 23:00

Trukmė: 50 min.

Vieta: Pūčkorių pažintinis takas, susitikimo vieta - prie Belmonto krioklių

Registracija - https://bit.ly/OHTLI_registracija

Pasirodymas anglų k. 


SALOS | Šeiko šokio teatras (LT)

Muzikos ir judesio instaliacija

Ši instaliacija – duoklė mūsų santykio su gamta istorijai, dabarčiai ir rūpestį keliančiai ateičiai. „Salos“ kviečia pasinerti į stichišką būseną, kuriamą iš minimalistinės muzikos, judesio, šviesų ir abstrakčių kostiumų. Įžengus į instaliacijos erdvę, apima laipsniško užpustymo jausmas – tarsi būtum smėlio laikrodžio viduje. Žiūrovų ausis pasiglemžia iš smilčių ir violončelės beriama meditatyvi muzika ir gyvai griežiamos violončelės garsai. Tai žymios kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės minimalistinė kompozicija, sudėliota iš analoginių smėlio ir violončelės garsų. Žiūrovus erdvėje pasitinka žmones primenančios figūros, tačiau jų tapatybės tarsi ištrintos, o kūnus palaipsniui pasiglemžia smėlis ir apima jausmas, kad pranykimas smėlyje neišvengiamas. Įkvėptos Kuršių nerijos, „Salos“ klibina tvarumo, aplinkos apsaugos ir žmonijos ateities temas.

Birželio 30 d. 19:00 / 20:00 / 21:00 / 22:00

Liepos 1 d. 15:00 / 16:00 / 17:00 / 18:00

Trukmė: 30 min.

Vieta: T. parkas (Pelesos g. )

Reikalinga registracija - https://bit.ly/SALOS_registracija


BARK | Acting for Climate (FI/NO/DE)

Įspūdingas, poetiškas ir priverčiantis susimąstyti šiuolaikinio cirko spektaklis miškui, publikai ir penkiems atlikėjams. Vingio parko miške vyks spektaklis „BARK“, kuris pasakoja apie žmonių tarpusavio ryšį ir santykį su gamta. Miškas, dirvožemis ir medžiai yra pagrindiniai šio pasirodymo veikėjai, kuriantys spektaklį kartu su atlikėjais, klimato mokslininkais ir mentoriais. „BARK“ nagrinėja klimato kaitos ir socialinių pokyčių galimybės temas. Tvarumas šiame pasirodyme labai svarbus aspektas.

„BARK“ pasirodymas apjungia fizinę grupinės akrobatikos, vertikalaus šokio, fizinio teatro ir šokio išraiškas su šiuolaikiniais garso peizažais ir poetiniu tekstu, atlikėjams judant tarp medžių ir aplink juos. „Būdami gamta, susijungdami ir gyvendami utopijoje, siekiame perteikti juslinę patirtį, galinčią pakeisti požiūrį į mūsų, kaip biosferos dalies, žmogiškąją prigimtį. Kabėjimas ant šakos dvidešimt metrų virš žemės sukuria tiesioginį mūsų priklausomybės nuo gamtos vaizdą“,- pasakoja pasirodymo kūrėjai.

Liepos 1 d. 15:00 / 18:00

Liepos 2 d. 15:00

Trukmė: 75 min. 

Vieta: Vingio parkas, įėjimas nuo Čiurlionio g. pusės (sekti SPOT festivalio nuorodas)

 

VIENUDU | Low Air (LT)

Šokis yra pirmiausiai apie žmogaus santykį su savimi per santykį su kitu ir aplinka. Šis santykis yra mūsų veidrodis, tačiau veidrodis dažnai tampa gerokai iškreiptas, dėl mūsų tapatybės pinklių. Tad pirmiausiai reiktų jį tiesinti: žiūrėjimas vienas kitam į akis, rankos laikymas mus tarsi apnuogina vienas priešais kitą, o tai suteikia šiokią tokią galimybę pažvelgti į save/kitą kaip iš tiesų yra - o ne, kaip norėtume/nenorėtume, kad būtų.

Tyrinėdami breiko šokio judesius ir judėjimo tėkmę bei gretindami juos su lietuvių liaudies šokio folkloru, kūrėjai kelia filosofinius klausimus vyro identiteto naratyvuose. Duete lyg dialoge su kitu, bet iš esmės su savimi pačiu mėginamas tyrinėti žvilgsnis į save, šiandieniniame normų, išankstinių nuomonių ir stereotipų šurmulyje. Apie mūsų vidinius procesus ir sukimąsi ratu.

Liepos 1 d. 20:00

liepos 2 d. 18:00 / 19:00 

Trukmė: 20 min.

Vieta:  Sraigtasparnių nusileidimo aikštelė, prie Baltojo tilto  


PLAYCES - ŽAIDIMŲ AIKŠTELĖS | Markas Liberman (LT)

Menų spaustuvės programos „Atvira erdvė“ laimėtojo eskizo pristatymas.

Projekto „Playces - Žaidimų aikštelės“ žiūrovai bus kviečiami susitikti vaikų žaidimų aikštelėje. Tai pirmasis Marko Liberman solinis darbas kuriame akrobatika persipins su muzika, vaikystė su branda, chaosas su struktūros paieškomis, o performanso autorius bandys atsakyti į klausimą – „Ką reiškia suaugti ir likti vaiku”. Šiame performanse, žiūrovai bus kviečiami iš naujo atrasti žaismingą vaikystės dvasią ir prisiminti jog pasaulis yra mūsų žaidimų aikštelė.

Liepos 2 d. 13:00 / 18:00

Trukmė: 30 min.

Vieta: Halės vaikų žaidimo aikštelė (Pylimo g. 58)


Viso festivalio metu vyks šios edukacijos:

Programa skirta 9-12 klasių moksleiviams. Programos metu, atrinkti moksleiviai turės galimybę pamatyti visus festivalio pasirodymus bei kartu su programos koordinatoriumi Gildu Aleksa pasinerti į pasirodymų nagrinėjimą, jų analizavimą, susitikimus su festivalio pasirodymų kūrėjais bei dalyvavimą diskusijose.

Registracija -  https://bit.ly/SPOT23_JaunasisKritikas


Programa skirta iš arčiau susipažinti su šiuolaikinių scenos menų festivalių virtuve bei skatinti rašyti apie įvairius scenos menus ir jiems įtaką darančius konTEKSTUS, kurie dažnai lieka nepastebimi.  

Registracija - https://bit.ly/SPOT23_ScenoskonTEKSTAI



Visa festivalio programa NEMOKAMA!