KITOKS'23

Sausio 16-20 dienomis jau dvyliktą kartą vyks Menų spaustuvės organizuojamas tarptautinis vaikų ir jaunimo festivalis KITOKS’23! Šis vaikams ir jaunimui skirtas festivalis yra vienas pirmųjų ir vienas didžiausių Lietuvoje festivalis, pristatantis netradicinius, šiuolaikinius scenos menus 0-18 metų žiūrovams, o šiais metais festivalio programoje bus galima išvysti ne tik lietuvių kūrėjų, bet ir norvegų, šveicarų, belgų pasirodymus. KITOKS’23 šiais metais lankytojus pasitiks su šūkiu – „Įkvepiančios jungtys“. 

Švenčiame kartu ir šiemet festivalį dedikuojame savo mylimam miestui, Vilnius 700 jubiliejaus proga! 


FESTIVALIO PROGRAMA:


VIDA / LIFE | Compania Javier Arand (ES)

Istorijos veikėjai gimsta, užauga, dauginasi ir miršta prieš mūsų akis, tad VIDA tampa mūsų pačių gyvenimo metafora, visada judančia į priekį, be jokios galimybės pasukti atgal. Rankomis sukurti dirbiniai turi savo asmenybes – rankos tampa esybės dalimi, pirmaujančiais žaidėjais, tarsi ypatingos būtybės, kuriančios judesį, emocijas ir gyvenimą. Plūduriuojantis krepšelis, kelionė... Iš bet kurio kampo, bet kurio krepšelio atsiranda nauja gyvybė, vertingi nepaprasti ir išskirtiniai gyvenimai. VIDA (gyvenimas) – tai neverbalinis teatro spektaklis aktoriui ir objektams, pasakojantis apie nenumaldomą ir nuolatinį laiko bėgimą.

Sausio 16 d., 10 val. ir 12 val.

Trukmė: 55 min

Rekomenduojamas amžius: 9-13 metų

Vieta: Menų spaustuvės Kišeninė salė

Bilietai: https://bit.ly/KITOKS23_Bilietai


THE HAPPY FEW | BRONKS theatre (BE)

Šiais laikais atrodo, jog kiekvienas sugeba būti politiku, akademiku, vartotoju, gamintoju, aktyvistu, nihilistu, kapitalistu, teroristu, rasistu, žurnalistu ir idealistu tuo pačiu metu! „The happy few“ pasirodymo metu penki atlikėjai išnaudoja viską, ką mato aplinkui, kad paverstų savo transformaciją geriausiu galutiniu pasiūlymu. Žmonijai, ateities kartoms ir tiems, kurie neturi prabangos rinktis tarp žiaurios realybės ir „Instagram“ sukurtos pasakos. Ar jie komikai? Kankiniai? Snobai pamėgdžiotojai? O gal jie antžmogiški šokio virtuozai ar pamišę brošiūrų rašytojai, kurie nori graužti tavo sąžinę tol, kol sunki našta įspraudžia tave į kampą? Tačiau ar tai išties svarbu?

Sausio 16 d. 18 val. / Sausio 17 d. 10 val. 

Trukmė: 1 val. 30 min.

Rekomenduojamas amžius: 15-18 metų

Vieta: Menų spaustuvės Juodoji salė

Bilietai: https://bit.ly/KITOKS23_Bilietai


GYVUNAI  MMLAB (LT)

Tarp dviejų toje pačioje klasėje besimokančių Deno ir Liutauro tvyro ilgus metus trunkantis patyčių konfliktas. Čia įsipainiojusi ir meilė – abiem patinka ta pati klasiokė. Viskas pasisuka sudėtingesne linkme, kai vieno vakarėlio metu Denas, gindamas draugą, pavadina Liutaurą negrynaveisliu, taip įžeisdamas ir jo tėvą, mokyklos mokytoją.

Godos Simonaitytės pjesėje „Gyvuliai” jaunuoliai yra atskleidžiami kaip instinktyvūs gyvūnai, kuriuos mokykla bando įstatyti į „žmogiškumo” rėmus. Tačiau jų drąsa, veržlumas, troškulys patirti kuo savarankiškesnį gyvenimą, noras patiems išspręsti savo problemas daro juos jautresniais, o kartais – net ir brandesniais už suaugusiuosius.

Sausio 17 d. 13 val.

Trukmė: 1 val. 20 min.

Rekomenduojmas amžius: 14-18 metų

Vieta: Menų spaustuvės Kišeninė salė

Bilietai: https://bit.ly/KITOKS23_Bilietai


DIDYSIS SPROGIMAS | Klaipėdos lėlių teatras (LT)

Spektaklis „Didysis sprogimas“ – savotiška spektaklio „Planeta Kiaušinis“ priešistorė: žiūrovai bus sugrąžinami į pradžių pradžią, kai, įvykus Didžiajam sprogimui, susikūrė Visata. O toje Visatoje atsirado daug planetų – vienoje iš jų ir vyksta spektaklio „Didysis sprogimas“ veiksmas. Šiame klestinčios visuomenės, miestų ir kultūrų pasaulyje mes stebime mažo roboto ir jo šuns gyvenimą, kol vieną dieną iškyla pavojus: pradeda lyti. Kaip šis metalo ir įvairių elektros prietaisų pasaulis reaguos į vandenį? Ar vanduo jį sunaikins? Kas nutiks robotui ir jo šuniui per šią klimato kaitos tragediją? Šiuo konkrečiu momentu žmonijai reikia užduoti sau klausimą ne tik apie tai, kaip atsirado gyvybė, bet ir kaip ji pasibaigs.

Sausio 18 d. 10 val.

Trukmė: 45 min.

Rekomenduojamas amžius: 6-9 metai

Vieta: Menų spaustuvės Juodoji salė

Bilietai: https://bit.ly/KITOKS23_Bilietai


MUILO OPERA: BURBULIUKO MEILĖ | Stalo teatras (LT)

Įsivaizduokite, jog dabar Tolima ateitis ir nėra jokių ežerų, gėlių ir paukščių. Viskas tik instaliacija. Ją jums pristatys du ateities žmonės - mokslininkai. Pademonstruos nuo ko prasidėjo gyvybė, papasakos kas yra miškas, metų laikai, skruzdėlynas, grybiena, vorai ir banginiai. Pademonstruos saulėlydį, vandenyną, koralus. Pamatysite priežastis, kodėl viskas dabar yra kitaip, tik laboratorijoje, kodėl neturime ežerų ir gėlių, kodėl bites dirbtinės, kodėl Dusia serga. Ir ką daryti, kaip susigrąžinti gamtą?

Žmogus taip ištobulėjo, kad gali susikurti bet ką: įmantriausius rūbus, dirbtinius burbulus, tik negali sukurti gyvybės. Žmogus pamiršo, jog jis yra gamtos dalis. Tačiau patekus į laboratoriją, sugrįžta DNR atmintis, užfiksuota ląstelėse. Troškimas ją atkurti niekur nedingsta. Iš kur mes? Žiūrovai turi galimybę pabūti dusia, bite, skruzdėle, bet taip pat priverstinai išgyvena gamtos naikinimo procesą.

Sausio 18 d. 12 val.

Trukmė: 50 min.

Rekomenduojamas amžius: 7-11 metai

Vieta: Menų spaustustuvės Kišeninė salė

Tickets: https://bit.ly/KITOKS23_Bilietai


HOCUS POCUS | Cie Philippe Saire (CH)

Tai dviejų atlikėjų pasirodymas, kuris paremtas vaizdų galia, jų magija ir sukeliamais pojūčiais. Išskirtinė scenografija leidžia žaisti ir tyrinėti stebuklingą kūnų ir aksesuarų atsiradimo ir dingimo žaidimą. Per sunkumus, kuriuos patys susikuria, kad užsigrūdintų, bei per fantastišką kelionę, kuri jų laukia, du šokėjai suformuoja broliškus santykius, o tai ir yra pagrindinė pasirodymo gija.

Sausio 19 d. 10 val. ir 18 val.

Trukmė: 45 min.

Rekomenduojamas amžius: 7-14 metai

Vieta: Menų spaustuvės Juodoji salė

Bilietai: https://bit.ly/KITOKS23_Bilietai


BUILDING A TENT | Project - Across Borders: Theatre for Young Audience (NO/LT)

Palapinės statymas

tarsi mūsų vykdomų projektų simbolis

kartu

kasdien

kai pats projekto tikslas – būti kartu glaudžiame ryšyje. 

Pasitelkdami judesį, garsą, objektus, aplinką, protą ir sielą, mes, žmonės, kasdien dalyvaujame kolektyviniuose projektuose – klausomės, inicijuojame, deramės, esame…

Šiame spektaklyje sutinkame du paauglius berniukus ir jų motinas – visi stipriai įsitraukę į savo pačių projektų statybas.

Pasirodymas yra tarptautinio projekto „Be sienų: teatras vaikams ir jaunimui“ dalis.

Sausio 19 d. 18 val.

Trukmė: 45 min.

Rekomenduojamas amžius: 14+

Vieta: Menų spaustuvės Studija II

Bilietai: https://bit.ly/KITOKS23_Bilietai


UNI | HeinCo (NO)

Spektaklyje „UNI“ sutinkame tris vyrus, atliekančius humoristinį, nuostabiai tikrovišką akrobatinį numerį. Pasitelkę nenuspėjamą požiūrį į garsą, judesį ir dainas, jie sukuria lengvą, tačiau jaudinančią atmosferą. Joje publika patenka į netikrumo būseną, kuri atitraukia juos nuo realybės ir apgaule privilioja į tam tikrą priklausomybę nuo atlikėjų.

Spektaklis prasideda atvirame ir paprastame kambaryje, kuris pamažu virsta intensyvia aplinka, kupina detalių. Požiūris į judėjimą yra minimalus ir tikroviškas, taip sukuriant stulbinančius, intuicija paremtus scenarijus. Tai sielos paieškomis užsiimanti trijulė, kuri, pasitelkusi natūralumą, tyrinėja intymias, pirmines ir socialines išraiškas.

Pasirodymas yra tarptautinio projekto „Be sienų: teatras vaikams ir jaunimui“ dalis.

Sausio 20 d. 12 val.

Trukmė: 35 min.

Rekomenduojamas amžius: 10-14 metų

Vieta: Menų spaustuvės Juodoji salė

Bilietai: https://bit.ly/KITOKS23_Bilietai


NEREGĖTAS PASAULIS | Dansema (LT)

Įtraukus šokio spektaklis 1-8 metų vaikams neregiams ir silpnaregiams, leidžiantis jiems patirti šokį per judesį, lytėjimą ir muziką. Pamatyti pasaulį rankomis ir širdimi. Pajusti šokį kvėpuojant ir liečiant. Laikytis atstumo apkabinant ir prisiglaudžiant. „Neregėtas pasaulis“ yra kupinas įvairiausių judesių, spalvų ir paviršių, žadinančių mažylių pojūčius ir ugdančių jų gebėjimą pastebėti detales, iš detalių jungti visumą ir kūrybiškai reaguoti į šokėjų siūlomas idėjas. Spektaklis kviečia vaikus tapti aktyviais veiksmo dalyviais ir tuo pačiu palieka mažyliams sprendimo laisvę, kada ir kaip jie norėtų įsijungti į spektaklio procesą.

Pasirodymas yra tarptautinio projekto „Be sienų: teatras vaikams ir jaunimui“ dalis.

Sausio 20 d. 10 val.

Trukmė: 45 min

Rekoemnduojamas amžius: 1-8 metų vaikams, turintiems negalią

Vieta: Menų spaustuvės Kišeninė salė

Bilietai: https://bit.ly/KITOKS23_Bilietai


EDUKACIJOS PROGRAMA: 

Scenos konTEKSTAI 

Viso festivalio metu
Visiems, besidomintiems ir norintiems rašyti apie šiuolaikinius scenos menus
Vieta: Menų spaustuvė
Laukiame tavo anketos - https://bit.ly/KITOKS23_ScenoskonTEKSTAI


Jaunasis kritikas 

Viso festivalio metu
Rekomenduojamas amžius: 9-12 klasių moksleiviai
Vieta: Menų spaustuvė
Pildyk, anketą - https://bit.ly/KITOKS23_JaunasisKritikas