HELIUM'23

Menų spaustuvė jau 17-ąjį kartą vilniečius bei miesto svečius pakvies į tarptautinį šiuolaikinio cirko festivalį! HELIUM vyks jau rugsėjo 5-10 dienomis Menų spaustuvės, Vilniaus dailės akademijos parodų salėse bei Vilniaus teatro „Lėlė“ erdvėse!

Šių metų festivalio HELIUM programoje bus pristatomi įvairialypiai, skirtingi šiuolaikinio cirko pasirodymai iš Šveicarijos, Prancūzijos, Belgijos bei Lietuvos ir Italijos ir beveik visus pasirodymus vienys šių metų festivalio tema – šiuolaikinis cirkas ir vizualieji menai!


HELIUM'23 PROGRAMA:


CHINA SERIES | Julian Vogel (CH)

Trapu, tačiau amžina.
Sukasi, rieda, krenta.

Daugybę skirtingų variacijų turintis spektaklis „CHINA SERIES“ – tai performansų ir instaliacijų rinkinys. Šiame tarpdisciplininiame projekte, susitinka šiuolaikinis cirkas, šokis bei performanso menas ir skulptūrų kūrimas, gimsta įvairūs porcelianiniai ir keramikiniai objektai. Spektaklyje vaizduojamos įvairios diabolo formos, kuriuos sudaro gana paprasti objektai – du dubenėliai, sujungti ašimi. Jie gali suktis, riedėti, tačiau gali ir sulūžti bei sudužti. Atspirties taškas – tai nuolatinis objektų judėjimas ir jų transformacija, taip pat kaip ir jų sulūžimai. Juk sulūžti gali ne tik keramikiniai daiktai, bet ir kūnai bei santykiai, kurie primena mums apie mūsų būties laikinumą.

Pasirodymai: rugsėjo 5, rugsėjo 7 ir rugsėjo 9 d., 18 val.

Parodos lankymo laikai: rugsėjo 5 – 9 d. nuo 12 val. iki 18 val.

Vieta: VDA parodų salės „Titanikas“ (Maironio g. 3)

Pasirodymo trukmė: 20 min.

Rekomenduojamas amžius: nuo 7 metų

Pasirodymų bilietai – https://bit.ly/HELIUM_2023_Bilietai

Parodos lankymas – nemokamas.


IN BILICO | La Sociale K (FR)

Distopinis pasaulis, įkvėptas mokslinės fantastikos bei futuristinės Enki Bilal grafinės visatos. Šiuolaikinė estetika ir elektroninės muzikos atmosfera, kurioje atlikėjai kviečia pasinerti į ant lyno vaizduojamos situacijos poeziją. „In Bìlico“ – tai diptiko spektaklis, vaizduojantis perėjimą, mutaciją. 3 pagrindiniai veikėjai, sustabdyti vietoje – savotiška laboratorija ant pasaulio krašto, galimai nauja vieta, kur laikas sustojo. Štai, jie laukia, kol kažkas nutiks. Mutacija. Vedami paslaptingo veikėjo skleidžiamo magnetinio garso, kuris veikia kaip kontrabandininkas, angelas arba sargybinis, jie išgyvena nestabilią pusiausvyrą, susiduria su būtinybe palaikyti vienas kitą, kad nenukristų, ir bando rasti kelią į savo laisvę.

Rugsėjo 5 d., 19 val. 

Rugsėjo 6 d., 19 val. 

Vieta: Menų spaustuvė, Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 1 val.

Rekomenduojamas amžius: nuo 8 metų

Bilietai - https://bit.ly/HELIUM_2023_Bilietai


ACCOMPANY ME I M. Neverauskaitė & E. Damasio (LT/IT)

Eskizo pristatymas

"Paces" yra pirmasis "Accompany ME" kūrinys. Tai bendro ritmo su kitu žmogumi siekis, tai ritmas, kuri veda mus į kelionę kartu su kitu žmogumi. Pasitelkdamos bendrą Cyro rato ir virtuvės žongliravimo (kiaušiniais ir blynais) kalbą, dvi menininkės į sceną perkelia istoriją, kuria norima normalizuoti meilę įvairiomis jos formomis. Projektu siekiama palikti žinią, kuri šiandien yra daugiau nei reikalinga. Meilė yra visiems ir visi nusipelno meilės. Vilties žinia, galinti suvienyti skirtingas auditorijas bendram tikslui. Accompany ME kuria šiuolaikinio cirko spektaklius, kuriais siekiama žmogaus socialinės raidos ir po truputį judama geresnio pasaulio link.  

Ko-prodiuseris Teatronas, Cirko Sapiens. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Rugsėjo 6 d. 18:00

Vieta: Menų spaustuvė, Kišeninė salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 45 min.

Rekomenduojamas amžius: nuo 8 metų

Bilietai - https://bit.ly/HELIUM_2023_Bilietai


PORTRAITS | Side-Show (BE)

Pasirodyme „Portraits“ (liet. „Portretai“) Aline Breucker ir Quintijn Ketels vaizduoja du labai skirtingus cirko artistus – Camille Paycha ir Sander De Cuyper. Pagrindinė spektaklio idėja yra gana paprasta. Publika įžengia į studiją, kurioje žmonės yra užsiėmę – jie dirba ir filosofuoja. Tuo pat metu atlikėjai bando susidėlioti savo idėjas ir rasti vietą daiktams. „Portraits“ bando suprasti ryšius tarp judesio ir paliktų pėdsakų, tarp darbo ir gyvenimo. Egzistenciniai klausimai, tokie kaip: „Ar tai žmogaus portretas, įprotis ar dviejų žmonių santykis?“ arba „Kai tu žiūri į mane, į ką tuomet žiūriu aš?“ išplaukia į paviršių. Pasitelkus cirko technikas, piešinius ir monotipijas sukuriamas neįtikėtinas situacijos portretas.

Rugsėjo 7 d. 20 val. 

Rugsėjo 8 d. 19 val. 

Vieta: Vilniaus teatras „Lėlė“, Didžioji salė (Arklių g. 5)

Trukmė: 1 val. 30 min.

Rekomenduojamas amžius: nuo 8 metų

Bilietai - https://bit.ly/HELIUM_2023_Bilietai


HELIUM PARTY

Muzika, festivalio draugai bei dalyviai, istorijos ir pašnekesiai apie šiuolaikinį cirką bei pati geriausia festivalinė nuotaika! Kviečiam užsukti ir būti drauge! Muzikiniais vakaro garsais rūpinsis VECERA!

Rugsėjo 8 d. 21:00

Vieta: Shinzo (Šiltadaržio g. 6)

Įėjimas nemokamas!


MIKADO | Collectif sous le Manteau (FR)

Spektaklis „MIKADO“ – tai trumpos istorijos apie kritimą, kuriame trupė „Collectif Sous le Manteau“ tyrinėja santykį tarp mūsų ir mus supančios aplinkos. Scenoje visa tai atrodys kaip milžiniškas „MIKADO“ žaidimas – nestabilūs, tačiau manevringi kiniški stulpai, atvaizduojantys pasikartojančią choreografinę griūtį. Kaip ir žaidime, jaudulys kyla vien žinant, kad bet kurią akimirką viskas gali sužlugti! Kiekviena griūtis inicijuoja naują pradžią ir tuo pačiu suteikia galimybę viską statyti kitaip. Net jeigu tos pačios klaidos nepasikartos, aišku viena – bus padaryta kitų. Šeši akrobatai, linkę kelti intuityvias, eksperimentines hipotezes, scenoje juos sulaiko plieninis santvaros rėmas – nepajudinamas pagrindas, galintis atlaikyti beprotiškiausių idėjų potvynius. Ši uždara erdvė veikia kaip patikros kambarys, nepatikimų idėjų ir neaiškių teorijų inkubatorius, skrydžio simuliatorius pilotams, neturintiems aiškaus skrydžio plano.

Rugsėjo 9 d. 19 val. 

Rugsėjo 10 d. 16 val. 

Vieta: Menų spaustuvė, Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 60 min.

Rekomenduojamas amžius: nuo 7 metų

Bilietai - https://bit.ly/HELIUM_2023_Bilietai


Viso HELIUM festivalio metu vyksta edukacijų programos JAUNASIS KRITIKAS ir SCENOS konTEKSTAI!

Jaunasis kritikas: https://bit.ly/HELIUM_2023_JaunasisKritikas
Scenos konTEKSTAI: https://bit.ly/HELIUM_2023_ScenoskonTEKSTAI